“Hoe laat ik trainingen beklijven? ” is niet de juiste vraag

2 februari 2018


Geschreven door:  Sam Whitney – the Arbinger Institute

De reden dat de meeste trainingen niet beklijven, is omdat we mensen vragen hun gedrag te veranderen zonder hen te helpen hun mindset te veranderen. Het laten beklijven van trainingen is een van de meest besproken problemen waarmee L&D professionals worden geconfronteerd. In dit artikel onderzoek ik de oorzaak van dit probleem en bied een handreiking om het op te lossen.

Ik wil graag beginnen met het delen van een persoonlijk verhaal. Een verhaal dat in eerste instantie misschien irrelevant lijkt. Maar lees toch even verder, want het zal het onderliggende probleem van het vraagstuk hoe je training kunt laten beklijven, helder maken.

Weerstand en Vermijding
Ik ben onlangs verhuisd naar een nieuw appartement. In de week voor de verhuizing heeft mijn vrouw de leiding rondom de verhuizing op zich genomen en de verschillende bijkomende taken tussen ons beiden verdeeld.Maar ik wilde niet echt inpakken en verhuizen. Op mijn werk was het druk; het was niet de juiste tijd voor mij om over inpakken en verhuisdozen na te denken. Wanneer ik ’s avonds thuis kwam, wilde ik enkel gewoon kunnen ontspannen.

Zo heb ik mijn deel van het inpakken vermeden. Ik vond allerlei redenen om tot laat op het werk te blijven en wanneer ik thuis kwam, speelde ik zo lang als ik kon met mijn tien maanden oude dochter. Op vrijdag had ik minder dan een kwart gedaan van wat de bedoeling was. We gingen op maandag verhuizen.

Op zondagochtend zei mijn vrouw dat ze haar deel van het inpakken af had. En inderdaad, haar deel was helemaal georganiseerd en netjes opgestapeld. Ik voelde me ver achterlopen en mijn weerstand om mijn deel in te pakken werd steeds groter. Naarmate zondagavond in zicht kwam, betrapte ik mezelf erop dat ik vervelend werd tegenover mijn vrouw en zelfs allerlei redenen bedacht waarom we niet zouden moeten verhuizen.

Over een ander boeg
Toen bedacht ik me hoe het zou zijn om met iemand als ik te verhuizen, om een ​​hele verhuizing te organiseren met iemand die sloom was, met zijn ogen rolde en zijn eigen aandeel niet oppakte. Ik keek rond in ons huis en zag wat een fantastische klus mijn vrouw had geleverd, ondanks mijn moeilijke houding. Ze had hard gewerkt en zorgde ervoor dat ons gezin kon doordraaien. En ik had haar leven veel moeilijker gemaakt door alleen maar aandacht te hebben voor hoe de verhuizing míj beïnvloedde. Op dat moment – toen ik me mijn impact op mijn vrouw realiseerde – verdwenen mijn humeurige bui en ontstond er een enorme motivatie. Voor het eerst had ik zin om in te pakken en te verhuizen. De volgende morgen werd ik vroeger wakker dan mijn gezin en in drie uur pakte alles in wat op mijn lijst stond. Ik deed het opgewekt en zonder gevoelens van weerstand of wrok.

Mindset leidt tot weerstand of acceptatie
Wat heeft dit verhaal te maken met het laten beklijven van trainingen? Merk op dat toen mijn mindset veranderde, er daadwerkelijk iets veranderde in mijn gedrag. In eerste instantie had ik een “interne mindset” – alleen focus op mijn eigen belangen. Vanuit deze mindset was bepaald gedrag zinvol: het vermijden van mijn opdracht, het spelen met mijn dochter in plaats van te helpen en te laat doorwerken. Dit gedrag diende de belangen van mijn interne mindset. Maar na zondag keek ik op een nieuwe manier naar de situatie. Ik had de shift gemaakt naar wat we een “externe mindset” noemen, waarin we rekening houden met onze impact op anderen en zin hebben om hen te helpen. Zodra ik een mindset verandering doormaakte, ging de deur naar een hele nieuwe gereedschapskist met gedrag open. Gedrag dat niet zo zinvol was toen ik nog mjin “interne mindset” had.

Een Externe Mindset helpt training beklijven
De meeste trainingen richten zich op gedragsveranderingen. We vragen mensen om opener, behulpzamer, meer betrokken enzovoort te zijn. De reden dat deze trainingspogingen niet beklijven, is dat we mensen vragen hun gedrag te veranderen zonder hen te helpen hun mindset te veranderen. Vanuit een zelfgerichte interne mindset zouden ze weerstand kunnen bieden aan verandering, het beschuldigen van anderen, of een tijdje de regels volgen, maar ze vallen terug in oud gedrag zodra de druk op of aandacht hiervoor wegvalt. Zonder een mindsetverandering, snijden gedragsveranderingen geen hout. Het is niet mogelijk om extern gericht gedrag te vertonen wanneer je een interne mindset hebt.   Maar met een externe mindset is nieuw gedrag plotseling zinvol. Bovendien willen mensen met deze mindset op nieuwe, meer behulpzame manieren handelen. De weerstand, de beschuldigingen en ander dysfunctioneel gedrag dat we zo vaak zien in reactie op de training, verdwijnt dan als sneeuw voor de zon.

De juiste vraag om te stellen
Laten we met dit nieuwe begrip van hoe mindset gedrag stuurt, de uitgangspunten van onze discussie veranderen. In plaats van te vragen, ‘Hoe kunnen we nieuw gedrag laten beklijven?’, zou de vraag moeten zijn:

Hoe kunnen we de mindset veranderen, zodat het gewenste gedrag natuurlijk wordt?
Dit is de centrale vraag die Arbinger helpt organisaties te beantwoorden.

Een hulpmiddel om de mindset te veranderen
Ik wil een hulpmiddel met je delen dat echt helpt om mindset te veranderen, zowel bij jezelf als bij de mensen die je probeert te laten ontwikkelen. Leer van A.B.I.

Het bestaat uit drie stappen:

1.         Anderen zien. We zien anderen als mensen die net zo toe doen als wijzelf. We doen dit door oprecht geïnteresseerd in hen te zijn – in hun behoeften, uitdagingen, doelstellingen en zorgen. We stellen vragen en luisteren echt naar wat ze in hun rol willen bereiken. We kunnen zelfs vragen hoe wij het moeilijker hebben gemaakt om hun doelen te bereiken.

2.      Bijstellen. Met deze informatie analyseren wij onze eigen inspanningen. Hoe kwam het dat wij hen in de weg stonden? Hoe kunnen we onze inspanningen bijstellen zodat we hen beter kunnen helpen? We passen onze inspanningen aan om behulpzamer te zijn.

3.       Impact meten. We vertellen de persoon hoe we ons gedrag hebben aangepast en vragen of die veranderingen hen geholpen hebben hun doelstellingen te bereiken. En we herhalen dit A.B.I. proces doorlopend door te evalueren of we nuttig zijn voor anderen of dat we iets in ons gedrag kunnen veranderen. Je kunt dit model toepassen op iedereen die op welke wijze dan ook jouw rol beïnvloedt.  Wanneer je A.B.I toepast in je werk, maar ook in je privéleven, onthoud dat mindset altijd de kern is van menselijk gedrag. Als het lukt om mindset te veranderen, kunnen we gedrag permanent aanpassen – inclusief het gedrag waarvan we hopen dat het na de training beklijft.

En we herhalen dit A.B.I. proces doorlopend door te evalueren of we nuttig zijn voor anderen of dat we iets in ons gedrag kunnen veranderen. Je kunt dit model toepassen op iedereen die op welke wijze dan ook jouw rol beïnvloedt.

Wanneer je A.B.I toepast in je werk, maar ook in je privéleven, onthoud dat mindset altijd de kern is van menselijk gedrag. Als het lukt om mindset te veranderen, kunnen we gedrag permanent aanpassen – inclusief het gedrag waarvan we hopen dat het na de training beklijft.


Terug naar overzicht