Externe Mindset maakt dingen gemakkelijker

24 januari 2018


Bij Arbinger zeggen we vaak dat de externe mindset dingen gemakkelijker maakt. “Zeker, externe mindset maakt dingen gemakkelijker voor anderen. Maar wat doet het voor mij?”

Bij Arbinger zeggen we vaak dat er twee soorten mensen zijn: degenen die de neiging hebben om dingen moeilijker te maken voor anderen en degenen die de neiging hebben dingen gemakkelijker te maken. Mensen die dingen moeilijker maken voor anderen, doen dat omdat ze een interne mindset hebben – ze zijn zelfgericht en geven alleen om hun eigen behoeften, uitdagingen en doelen. Door zelfgericht te zijn, creĆ«ren ze problemen voor anderen zonder te beseffen dat ze dit doen.

Mensen die dingen gemakkelijker maken, doen dat daarentegen omdat ze een externe mindset hebben. Ze houden rekening met de behoeften, uitdagingen en doelstellingen van anderen en passen hun eigen inspanningen aan om het anderen gemakkelijker te maken hun doelen te bereiken.

Daarom zeggen we ook vaak dat een externe mindset dingen gemakkelijker maakt. Uit bovenstaande beschrijvingen van deze twee soorten mensen zou je kunnen zeggen: “Natuurlijk, een externe mindset maakt dingen gemakkelijker voor anderen. Maar wat doet het voor mij?”

Een voorbeeld uit de praktijk

We spraken onlangs een vrouw die een paar weken eerder een training van Arbinger had bijgewoond. Haar verhaal verduidelijkt hoe de externe mindset dingen gemakkelijker maakte voor iedereen in haar familie, inclusief haarzelf.

Deze vrouw heeft een veeleisende baan. In het verleden, als ze thuiskwam van haar werk, dacht ze: “Ik kan nog niet omgaan met de behoeften van mijn familie. Ik moet eerst wat rusten en wat bijkomen. ‘Ze voelde zich wrokkig toen haar kinderen en man met vragen, behoeften en verzoeken bij haar kwamen. Ze antwoordde hen ongeduldig of zei dat ze moesten wachten tot ze klaar was met rusten. Op hun beurt voelde haar familie zich niet gehoord en onzichtbaar en bleef aandringen – en dat was precies wat ze niet wilde dat ze deden.

Na de training van Arbinger besefte de vrouw dat ze een interne mindset had gekozen ten opzichte van haar familie. Haar zelfgerichtheid had haar blind gemaakt voor de impact van haar acties op hen. Nu ze zich bewust was van de manier waarop ze spanning en wrijving had gecreƫerd, zag ze hoe haar gedrag haar kinderen had doen denken dat ze niet om hen gaf.

Dus verschoof ze naar een externe mindset.

In plaats van even rust na het werk te eisen, begon ze haar familie te betrekken zodra ze thuiskwam. Ze begon zorgvuldig te reageren op hun vragen en zorgde ervoor dat aan hun behoeften werd voldaan.

Raad eens wat er gebeurde?

De spanning en wrijving in het gezin ebden weg.

De aanhoudende eisen van haar familieleden verminderden. De behoeften zijn er nog steeds, maar ze voelen niet meer zo zwaar.

Ze heeft nu meer tijd voor zichzelf als de kinderen in bed liggen.

Haar kinderen bieden aan om te helpen met het huishouden.

Ze zeggen tegen elkaar: “Mama heeft wat rust nodig. Laten we haar even alleen laten. ‘

Reflecterend op haar proces, zegt ze dat ze nu veel minder stress ervaart en zich meer verbonden voelt met haar familie. Deze ongedwongenheid heeft een positief effect op haar werk, waar ze een externe mindset bewaart met eveneens gunstige resultaten. Als toegift kan ze zich voortaan ook concentreren op het werk in plaats van zich zorgen te maken over alle verzoeken die ze zal krijgen als ze thuiskomt.

Een externe mindset maakt het makkelijker voor mij

Als we anderen zien als echte mensen – als we onze inspanningen aanpassen om hun leven gemakkelijker te maken – nodigen we ze uit om ons ook als echte mensen te zien. We nodigen ze ook uit om ons leven gemakkelijker te maken. Er is geen garantie dat ze dit zullen doen, maar vaak doen ze dat wel.

Op z’n minst, verlossen we onszelf van de angst, stress en beladen emoties die vaak gepaard gaan met een interne mindset. We maken de dingen gemakkelijker voor onszelf.


Terug naar overzicht